Wewnątrz jajka również znajduje się salmonella więc 'oparzanie' skorupki nie wiele da. Podobnie jak domer już wspomniał, awidyny tym nie zneutralizujesz więc jedyne widoczne tutaj rozwiązanie to obróbka termiczna.
Tak, napisał na forum o tym posta z linkami do badań. Ja te badania gdzieś mam w którejś kopii zapasowej zakładek. W skrócie - za właściwości ochronne odpowiada najprawdopodobniej któraś frakcja błonnika w siemieniu lnianym (polisacharydów), dlatego olej lniany - po oddzieleniu od masy błonnikowej - tak szybko jełczeje. Natomiast zmielone ziarna [...]
Masz niedoczynność tarczycy - jesteś pod nadzorem jakiegoś lekarza? Stosujesz leczenie farmakologiczne? W diecie nie powinno zabraknąć odpowiedniej ilości jodu, żelaza, selenu, miedzi, cynku oraz witamin takich jak A, E i D. Godne uwagi produkty to przede wszystkim warzywa i owoce, tłuste ryby, masło, orzechy brazylijskie, wieprzowina, wołowina, [...]
Obróbka termiczna tłuszczu sprawia, że traci on swoje właściwości "prozdrowotne" ale kaloryczność pozostaje bez zmian a to głównie o kcal pozyskiwane z fatu chodzi w tym systemie. Podaż tego makroskładnika jest tak duża, że wiadomo, że nie wszystko zostanie poddane obróbce termicznej, zatem ta pozostała część spełni też swoją rolę "prozdrowotną", [...]
Obojętnie co zjesz na kolacje, ważne aby posiłek był odpowiednio zbilansowany i bogaty odżywczo bowiem jedna kromka chleba z masłem orzechowym to kiepskie rozwiązanie. Siemię jak najbardziej należy wprowadzić, gdyż są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, witaminy z grupy B, błonnik czy lignany. Łyżeczka dzienne np: do płatków czy szejka zda egzamin. [...]
Nie chodzi o mocno tłuste mięsa, raczej o takie które mają trochę tkanki łącznej ; pokażę Ci później na przykładzie zdjęć z netu. Po drugie - odrobina tłuszczu z mięsa też nie zaszkodzi, przecież wliczasz go w bilans. Na takich rzeczach świetnie wychodzą zupy, gulasze, pieczenie... Najróżniejsze rzeczy. Na przykład pieczona (czy duszona) [...]
Jeżeli wymieszasz płatki z jogurtem i zostawisz na noc do nasiąknięcia IG też wzrośnie. Płatki owsiane zmielone i pomieszane z wodą czy mlekiem, mimo że na zimno też będą miały większy IG. Obróbka termiczna, zmielenie, rozwodnienie - wszystko podniesie IG ponieważ zmienia się struktura skrobi w produkcie i przy zwiększonej "papkowatości" skrobia [...]
WnMPapa - miałam już wcześniej to napisać - czy znasz dziennik faftaqa i śledzisz to, co pisze on w artykułach na tematy suplementów, owoców, warzyw itp.? http://www.sfd.pl/%5BBLOG%5D_Dziennik_faftaqa_Vol._2_-t1085434.html Na pierwszej stronie masz zdanie: "Jak widać multiwitaminy nie potrzebuję. Wszystkie witaminy po 200 - 500% zapotrzebowania, [...]
Ryż jest jednym z najbardziej popularnych źródeł węglowodanów w dietach osób dbających o swoje zdrowie i kształtujących sylwetkę. Obecny jest w prawie każdej diecie, jako element posiłku i dodatek do mięs, ryb, nabiału, czy jaj. Stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności świata. Jest on rodzajem zboża z rodziny wiechlinowatych. Obejmuje aż 25 [...]
miody, dżemy warto zastąpić np. świeżym owocem. Whey zostaw w jednej porcji, max 30g wystarczy, więcej białka w postaci "jedzenia" brakuje tłustych ryb, mięsa. Ważymy przed obróbką termiczną, panierki (co w składzie mają? ) Wymieniaj źródła węglowodanów (kasze, ryże, owoce, więcej warzyw) to samo z tłuszczami (dodaj olej kokosowy, awokado, [...]
miody, dżemy warto zastąpić np. świeżym owocem. Whey zostaw w jednej porcji, max 30g wystarczy, więcej białka w postaci "jedzenia" brakuje tłustych ryb, mięsa. Ważymy przed obróbką termiczną, panierki (co w składzie mają? ) Wymieniaj źródła węglowodanów (kasze, ryże, owoce, więcej warzyw) to samo z tłuszczami (dodaj olej kokosowy, awokado, [...]
obróbka termiczna zawsze w jakimś tam stopniu wpływa negatywnie na whey'a, natomiast jest to tak marginalne, że nie ma sobie co zawracać głowy. A przepisów z wykorzystaniem whey'a do robienia ciast, serników, etc.. jest mnóstwo ;-)
Śniadanie jest ubogie odżywczo, spożywasz sam serek z suchym chlebem? oceniamy to co widzimy. Nie wpisuj ,,smażony filet(..)'' gdyż jest to gotowe danie - fałszuje rzeczywisty bilans kaloryczny jak i podział makro. Wpisuj surowe produkty, przed obróbką termiczną. Coś oprócz kapusty kiszonej i mrożonek z warzyw spożywasz? Urozmaicanie to [...]
Tauryna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów biogennych. Nie jest ona zaliczana do aminokwasów białkowych. Jest ona produktem końcowym degradacji cysteiny. Podstawową funkcją biologiczną tauryny jest sprzęganie kwasów żółciowych przed wydalaniem ich z wątroby. Powoduje to zwiększenie rozpuszczalności kwasów żółciowych, co [...]
Potrzebny jest szerszy pakiet danych na Twój temat, a zatem dostosuj się do w/w wskazówek. Na chwilę obecną można stwierdzić, że ten gainer jest grubym nieporozumieniem na redukcji, gdyż produkt ten jest wysoce przetworzony, a tym samym dostarcza praktycznie puste kalorię - zabiera miejsce bardziej wartościowym składnikom. Nie wiem w jaki sposób [...]